De waanzin van de gezonde voeding hype. Zijn we de weg kwijt? ( leestijd 8 minuten)
Emoties
Vandaag wil ik het graag hebben over emoties die ik waarneem zodra “gezond eten” ter sprake komt.
Er is enorm veel informatie beschikbaar over gezonde voeding. Het lijkt alsof er steeds meer over geschreven wordt. Je kunt gerust spreken van een ‘hype”, een trend die door de grote massa wordt opgepikt. “Gezond eten is “in”.
Dat is op zich goed nieuws. We hebben de tijd mee zullen we maar zeggen. Niet alleen Donna Vitale promoot een gezonde levensstijl. Want wie wil dit nou niet : Je heel goed voelen. Lekker in je vel zitten. Zin om actief te bewegen. Gezond gewicht. Positief in het leven staan. Veel aankunnen. Ja, Wie wil dat nou niet?
Soms slaan we door als we het hebben over gezond eten en dat roept ook wel weerstand op.
Hoe moet het dan?
Wat is waar?
Nu zo’n beetje alle (sociale) media bovenop het thema “gezonde voeding” zijn gesprongen, kun je dagelijks wel iets lezen wat vooral goed voor ons zou zijn, of vooral niet goed. Iedereen roept wat en sommige bronnen kloppen, maar andere ook niet. Sommige bronnen zijn onafhankelijk, sommige niet.
Het gevaar van hypes is dat we mee gaan doen en van alles blindelings herhalen, zonder zelf op onderzoek uit te gaan of kritisch te blijven. Vaak zijn er tegengestelde berichten en raken we in de war of ontmoedigd:
“Ja maar…ik eet elke dag yoghurt met cruesli
Hoeveel eieren mogen we eigenlijk eten
Moet je nou voortaan alles bakken met olijfolie?
Is becel echt goed voor je cholesterol?
Ik neem gezonde tussendoortjes zoals sultana’s
ja maar ik drink toch veel vruchtensap?
ja maar ik vind brood zo lekker
ik lust geen water, dat vind ik vies
Ja maar het is wetenschappelijk bewezen..
Ik heb laatst gehoord dat kokosolie helemaal niet goed is.
Ik ben goed bezig met light producten?
Moet ik nou voortaan gluten vrije producten eten?
Hoe zit dat nou met die koolhydraten?
Mijn kinderen lusten alleen maar pasta en cola
Mijn man lust geen groenten en vindt die biologische kip veel te duur”
Paniekvoetbal
We zijn in het wilde weg bepaalde dingen gaan eten “omdat het ons gezonder zou maken”. Wat vaak gebeurt is dat we dan hap/snap dingen kopen die “gezond” zouden zijn, terwijl we niet eens zeker weten of dat zo is, waarom dat zo is, en wat dat met je lichaam doet.
Soms slaan we door en eten heel veel van hetzelfde omdat we denken dat dat gezond zou zijn. Zo kan het gebeuren dat we alleen maar lightproducten gebruiken. Of dat we allerlei synthetische voedingssupplementen gaan slikken. Of heel veel superfoods gaan eten omdat we daarover iets gelezen hebben. Of alleen maar kwark met muesli eten. Of alleen maar kokosolie gebruiken. Terwijl we ondertussen onbewust doorgaan met andere ongezonde voedingsgewoontes. Het is dweilen met de kraan open. We denken dat we goed bezig zijn en ondertussen voelen we ons niet beter. Frustrerend.
Intieme relatie met voeding
Voeding is een uiterst gevoelig onderwerp. Voor de meeste mensen is de relatie die wij met onze voeding hebben, een hele intieme relatie. We stoppen het eten tenslotte in ons lichaam. We kennen vele gewoontes en rituelen rondom “eten”. Vol met emotionele lading. We eten taart als we iets willen vieren, drinken een glaasje voor de gezelligheid of om te ontspannen, eten een chocolaatje als we ons vervelen. Eten chips als we ons gestresst of ongelukkig voelen, enzovoorts. Een witbiertje als de zon schijnt. Koekje bij de koffie voor de saamhorigheid..een frietje omdat het zaterdag is.
Radicaal
En omdat dat allemaal ongezond blijkt vanwege de suikers, te veel zout en verkeerde vetten, mogen we het ineens nooit meer eten? Moeten we ons leven radicaal omgooien en voortaan alleen nog maar verse sla ( “konijnenvoer”) en quinoa eten? Breng het onderwerp ter sprake tijdens een feestje en kijk wat er gebeurt.
Tja, dat is vragen om heel veel vooroordelen. Veel mensen denken namelijk bij voorbaat dat gezond eten niet lekker is en bij lange na niet de bevrediging, het genot of de voldoening kan geven die onze jarenlang opgebouwde vaste “lekkere” eetgewoontes ons wel opleveren.
Nooit meer mogen zondigen
Ook denken veel mensen dat ze dan nooit meer mogen “zondigen”. Alleen het woord al… Lastig he? We hebben te maken met sterke indoctrinaties over wat moet en hoort. Dus, zodra gezondheid “moet” gaat het mis. ‘Moeten”, daar zijn we allergisch voor. Geen wonder dat er zoveel flauwe of rigide opmerkingen te horen zijn als je er over begint. Mensen houden nou eenmaal niet van verandering. Alles wat ons niet uitkomt proberen we te negeren.
Vaste gewoontes van huis uit
Wij mensen hebben nou eenmaal gewoontes. We hebben deze vaak al heel lang, van huis uit meegekregen of ontwikkeld in een bepaalde groep waar we bij wilden horen. Ik rookte vroeger op de middelbare school samsom sjekkies en dronk grolsch bier omdat wij dat allemaal deden. Boterhammen met kaas als ontbijt of lunch, aardappels en vlees. Patat met mayonaise als we spijbelden. Saroma pudding op vakantie in de caravan. Exota prik-frisdrank in het weekend. Macaroni met smac en tomatenketschup.
En tegenwoordig?
Kijk maar eens wat je nu uit gewoonte in je supermarkt kar gooit. Daar denken we vaak helemaal niet over na. Waarom juist dit merk of dat product? Wij laten ons vaak onbewust beïnvloeden door eindeloos veel reclame. Voor je het weet denk je echt dat je afvalt van light producten, peperkoek en vetarme yoghurt of je cholesterol kunt verlagen met halvarine. Ik hoor zo vaak dat “manlief echt niet van konijnenvoer houdt” en per se zijn aardappels en barbeque worstjes wil. En dat de kinderen boos zullen worden als ze niet meer dagelijks cola en chips mogen. Tijdens de wandelvierdaagde zag in tientallen kinderen lopen met een grote puntzak snoep. Hoe hebben we het zover laten komen?
Ingewikkeld of eenvoudig
Weet je, het lijkt allemaal erg ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel eenvoudig.
Vaak zien we door de bomen het bos niet meer. Ook al willen we wel een knop omdraaien, dan hebben we te maken met gebrek aan goede, onafhankelijke informatie, voldoende motivatie, afstemming thuis en heel veel vooroordelen.
Waar moet je beginnen?
6 dingen die goed zijn om je te realiseren en je zullen motiveren om gezonder te gaan eten
1)
Realiseer je dat ons lichaam goed gedijt op echte vitale voeding die niet bewerkt is. Eigenlijk zoals we lang geleden aten: vruchten, groentes, fruit, vis, vlees, noten, eieren, gevogelte, bonen, kruiden enzovoorts. Alles wat eruit ziet als “echt” eten. Als je jezelf gevarieerd voedt met kwaliteitsvoeding, ga je onmiddellijk meer energie voelen.
2)
Realiseer je dat de meeste van onze dagelijkse supermarkt-voeding, een lange lijst chemische toevoegingen bevat die ons lichaam langzaam steeds verder belasten. Totdat we geleidelijk minder vitaal en zieker worden en/of steeds meer overgewicht krijgen. Dat geldt eigenlijk voor de meeste producten die in een pak een zak, een pot, fles of in een blik zitten. Hier is mee geknutseld. Zodra er een label op zit, of het product een naam heeft. Vaak staat er iets op wat jij aantrekkelijk vindt: (ambachtelijk, natuurlijk, gezond). Er wordt miljarden uitgegeven aan smaakproeven, marketing en reclame. Lees de ingredienten op de verpakkingen. Chemische toevoegingen hebben mooie namen.
3)
Realiseer je dat voedingsfabrikanten een winstoogmerk hebben. Ze hebben er belang bij dat het zo weinig mogelijk kost. Dus gebruiken ze goedkope “vul”middelen, zoals tarwe en mais. En ze willen dat jij het product zo lekker mogelijk vindt. Er zo veel als mogelijk van wilt blijven eten. Het liefst willen ze dat je er aan verslaafd raakt. Omdat er miljarden in smaaklaboratoria wordt gestoken om dat uit te zoeken, lukt mensen verslaafd maken vaak heel goed. Realiseer je waaraan jij verslaafd bent. “Ja, maar het is zo lekker…..”
4)
Realiseer je dat je ook (in de supermarkt) heel veel verse producten kunt kopen waar minder of helemaal niet mee geknutseld is. Denk aan verse, bij voorkeur biologische groente, fruit vlees, vis, eieren, noten, kruiden, kwark, boter, olijf- en kokosolie, Kortom een rijke variatie aan kleuren en smaken die direct uit de natuur komen en heel veel voedingswaarde hebben. Hoe gevarieerder hoe beter, omdat je lichaam dan veel verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt.
5)
Realiseer je dat onze smaakpapillen zijn beinvloed door de chemische toevoegingen in ons supermarktvoedsel. Als je gezonder gaat eten zullen mensen die veel bewerkt supermarktvoedsel aten echt moeten wennen aan de smaak. We eten te veel zout, suiker, ongezonde vetten van smaakmakers die gewone groentes “ flauw” doen smaken. Dit kost tijd om “af te kicken.”
6)
Realiseer je dat alles wat je radicaal doet, je moeizaam vol kunt houden. “Meer van gezond, minder van ongezond”, is geleidelijker en houd je gemakkelijker vol. Las een “cheat day” of een “cheat moment” in, waarop je geniet van iets wat je erg lekker vindt. Pak de draad gewoon weer op. Geniet, ontspan, vergeef jezelf, wees gelukkig. Kleine stapjes tegelijk. Je zult merken dat je gezin daar gemakkelijker in mee kan gaan.
Ik hoop dat ik je heb geinspireerd. Natuurlijk verneem ik graag van jou waar jij tegenaan loopt. Je kunt hieronder reageren,
Hartelijke groet, Tineke van der Klok ( oprichter en inspirator van Donna Vitale, fitness en lifestyle centrum, exclusief voor vrouwen, in Boxmeer)
PS Mocht je meer willen lezen kan ik je de volgende boeken aanbevelen. Deze zijn ook te vinden in onze bibliotheek.
Het zijn onafhankelijke wetenschappers die maar 1 doel hebben: Consumenten eerlijk voorlichten over voeding
Bronnen :
Michael Pollan : Pleidooi vor echt eten
Yvonne van Stigt : De oerspronkelijke keuken ( www.oergezond.nu)
Ralph Moorman : De Hormoonfactor, de Boodschappencoach ( www.dehormoonfaktor.nl)
Barbara Havenith : Hormoonbalans voor vrouwen ( www.vrouwenpoli.com)
Marjolein Dubbers: Het Energieke Vrouwen Voedingskompas ( www.energiekevrouwenacademie.nl)
Richard de Leth: Oersterk ( www.oersterk.nl)
Joanna Blythman : Slik jij dat ( www.joannablythmanwriting.com)
http://energiekevrouwenacademie.nl/jezelf-overeten-gebrek-aan-wilskracht-of-het-stofje-msg/